Изграждането на ново кръгово кръстовище във Варна предизвика вълна от недоволство. Съоръжението е част от мащабния проект за удължаване на бул. "Васил Левски", за който държавата отпусна няколко десетки милиона лева.

Удължаването на булеварда, което трябва да облекчи трафика в града, започна преди година и половина. Проектът е за повече от 80 млн. лева и включва изграждането на три големи кръгови кръстовища.

Така трябваше да изглежда кръговото на бул. "Цар Освободител", според визуализациите, разпространени преди време от местната община:

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатът обаче е доста по-различен:

Снимка: btvnovinite.bg

Денивелацията е толкова сериозна, че шофьорите нямат никаква видимост към кръговото и неговите изходи. Заради спусканията и изкачванията мнозина определят, че зимата ще бъде като влакче на ужасите.

От фирмата изпълнител обясниха, че при строителните работи са следвали стриктно зададения проект. От Община Варна отказаха коментар и насочиха екипа на bTV към проектанта на кръговото, въпреки че именно те са одобрили проекта.

Проектантът от своя страна твърди, че било невъзможно кръговото да бъде хоризонтално заради близките сгради от двете страни, а наклоните в него били до 4%, което отговаряло на нормите за проектиране.

Снимка: btvnovinite.bg

"Тук не сме допуснали нито един компромис, но всички елементи на самото кръстовище са на ръба на нормите за проектиране. Ако направим кръговото кръстовище да е хоризонтално, това означава от едната страна пред едните сгради да вдигнем три метра подпорни стени и до втория етаж да бъдат засипани, а от другата страна - три метра под нивото на сградата", обясни инж. Недялко Иванов.

Той увери, че ако съоръжението в бъдеще се поддържа адекватно, няма да е предпоставка за произшествия.

"Според мен това е най-доброто решение на този терен, който имаше като даденост", на мнение е инж. Иванов.

Шофьорите обаче са на друго мнение и не смятат, че кръстовището е направено добре.