Нови маршрути на мигрантите по границата с Турция. Натискът не е намалял, но е пренасочен към села, които преди оставаха в периферията. Каналджиите търсят бърз достъп до пътищата към АМ „Тракия“ и лесни ориентири.

Село Златиница, община Болярово. Къщите се заключват и през деня, а хората не крият, че се страхуват.

Снимка: bTV

Постоянно има мигранти. Много е лошо, но така е. За Болярово с камионите направо ги товарят. Виждала съм да минават групи. До Мамарчево също минават по един, по двама. Даже тук бяха хванали една вечер група около 10 души и ги прибраха. Заключваме се, защото не знаем какво ни очаква“, разказа Радка Енчева, която живее в с. Златиница.

Кметският наместник на селото Димитър Бъчваров разказва, че за каналджиите  селото остава встрани.

Снимка: bTV

„В последно време са си изменили маршрута и не минават оттук. Може би някъде по на изток излизат към Денница, Оман, села от нашата община. Явно вълната е много голяма и напливът е страшен, денонощно се движат служителите, но те ги хващат, идват други“, казва Бъчваров.

Пътят на мигрантите се измества към боляровското село Попово. Местните ни свързват с Иван, който работи в полето и има няколко срещи с мигранти. Последната - преди дни, когато близо до селото видял две жени и мъж с тях. Жените се представили като майка и дъщеря, родом от Сирия.

Те поискали вода от мъжа, който ги помислил за туристи. Те пък помолили Иван да обменят еврата си в левове. Иван отказал, а по-късно тримата нелегални били задържани. Мъжът казва, че навсякъде в района има следи от преминаващите и знае къде нощуват. Съгласен е да ни води до мястото, което нарича бивака, на 5 км от селото.

Мястото се оказва празно, защото дрехи, обувки и телефони, оставени от мигрантите вече са прибрани от местни хора. Иван признава, че също прибира вещи, открити при нелегалния трафик.

Извън камерата ни хора от близките села разказаха, че вещи от мигрантите отдавна се продават по пазарите и битаците в района.