Нови COVID ограничения влизат от този четвъртък в сила в София. Театрите, кина и концерти ще работят при заетост до 30% от капацитета на помещенията. Всички спортни състезания ще се провеждат без публика.

Снимка: btvnovinite.bg

Мерките в заведенията, включително вечерният час, могат да не се прилагат, ако 100% от персонала е ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест и ако се приемат само посетители, които също отговарят на тези условия.

Снимка: btvnovinite.bg

Спират извънкласните дейности и работата на езиковите центрове, но засега в училищата продължава да се провеждат занятия присъствено. При увеличение на процента на заболелите обаче директорите, заедно с ръководството на учебните заведения, ще трябва да вземат решение дали учениците ще преминат на ротационно обучение, или ще се учат от вкъщи.

Новите мерки обаче предизвикват тревога сред училищните директори, които сигнализират за неяснота в заповедта.

„Ние сме притеснени, че няма яснота при каква повишена заболеваемост ще се преминава към онлайн обучение и на какъв принцип да е ротацията“, казва Данко Калапиш, директор на 107. ОУ "Хан Крум".

„В дипломата ми не пише епидемиолог, а учител. Ние, учителите сме дисциплинирани хора. За нас е важно да има алгоритъм, разписан от здравните власти, но не от нас“, казва Калапиш.

По думите му сега трябва да взема тежки решения, за които няма компетенция, а накрая може да има санкции за неспазване на мерките.

Засега в 107-о училище има само една карантинирана паралелка. Заразени са седем ученици и трима преподаватели.

В същото време математици прогнозират висока заболеваемост при децата и младежите между 10 и 19 години, и смятат, че ваксинацията избутва епидемията към по-малките.

„Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10-11%. Заразяването при децата сега е много по-голямо, отколкото при предишните случаи“, казва математикът Лъчезар Томов.

Според лекарските сдружения здравната ни система е тръгнала към айсберг.

„Трябва максимално бързо да убедим хората, че това, което казвахме, е вярно. Няма достатъчно ресурс никоя здравна система, не може да се справи, а нашата още по-малко при вълна с болни от COVID-19. Трябва да се ваксинираме, това е истината“, заяви председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Този петък предстои обсъждане на мерките и на национално ниво.

  • Всички българи, евакуирани от Южна Африка са добре
  • Отново в клас: Опашки за тестване на гимназисти, родители плащат тестове (ОБЗОР)
  • Вероятно в началото на 2022 г. у нас ще пристигне ваксината срещу COVID-19 за деца
  • Кацаров: Според мен учениците от 8. до 12. клас могат да се тестват и като възрастните
  • Заболеваемостта от COVID-19 у нас се понижи до 467 на 100 000 души
  • 2681 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Заради „Омикрон“: Експерти съветват да не чакаме нова ваксина, а да сложим трета доза
  • Фалшивите сертификати в Пловдивско: Арестувани са трима лекари и зъболекар
  • 14-дневна заболеваемост от COVID-19 у нас: Забавя се трендът на спад
  • Математик: „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември