„Кампанията беше много вяла, но се надявам хората да си намерят своята платформа и да отидат на 4 април да гласуват. Това е моят призив“.

Това обяви кандидат-депутатът на ВМРО в последния кръг от предизборни интервюта в предаването „Тази сутрин“.

Основни приоритети

Сиди повтори, че ВМРО залага на доходи, семейство и сигурност.

„По тези три теми имаме опита назад с повишаване на доходите – на учителите, на държавните служители, на медиците. По отношение на пенсиите успяхме да постигнем 300 лв. минимална пенсия. По отношение на семейството – 450 лв. за всяко българско дете, които остават в семейството през данъчни облекчения“, каза той.

Представителят на ВМРО обяви, че битката на партията оттук нататък ще е да увеличи парите за майчинство и да повиши доходите като цяло.

„След 4 години средната пенсия в страната би трябвало да бъде не по-малко от 700 лв., увеличена с 30% спрямо днешна дата. Средната работна заплата би трябвало да бъде около 2500 лв. Това са разчетите ни база икономически анализ, ако се задържи икономиката в темповете преди пандемията“, уточни Сиди.

Относно минималната работна заплата ВМРО ще предложи тя да се определя по сектори.

Отношенията със Северна Македония

„ВМРО 130 години говори по темата Македония и работи по тази тема, в голяма част от времето с оръжие с ръка“, зави кандидат-депутатът на партията.

Относно думите на евродепутата Ангел Джамбазки „нашата Македония“ той поясни, че в Македония се е случвало българското възраждане.

„Ние никога не сме спирали да твърдим, че хората в Македония до 1944 г. са говорили български и са били българи. Не само ние - целият свят го твърди. Това имаме предвид под „нашата Македония“, нямаме териториални претенции към днешна Северна Македония“, поясни Александър Сиди.

Мерките срещу COVID-19

Според представителя на ВМРО мерките срещу коронавируса в момента не са адекватни и правителството е дълг към бизнеса.

„Виждаме, че мерките сутрин са едни, вечер са други. Това не е правилно по отношение на бизнеса“, коментира Сиди.

По думите му причината са общественият натиск и предизборната ситуация.

„Проблемът е в обществените очаквани, в изборите, в това да не обидим някого днес и сега заради изборите. Здравната криза не трябва да се управлява през обществените нагласи“, коментира кандидат-депутатът на ВМРО.

С кого може да се коалира ВМРО?

На въпроса с кого би се коалирала ВМРО след изборите той отговори: „Няма невъзможни коалиции относно политическите субекти. ДПС е извън тях, защото по-скоро е икономически субект“.

По думите му партията не би се коалирала с формации, които подкрепят гей браковете и предлагат безусловна подкрепа за Северна Македония.

Коалиция с БСП би била трудна, но не е невъзможна, уточни Сиди.

В два поредни дни bTV ще ви представи в „Тази сутрин“ финалните предизборни участия на лидери и водачи на листи на първите седем партии, по социологическите данни на „Алфа Рисърч“ и „Маркет Линкс“, с които bTV си партнира на тези избори.