Нови правила за пътуване в Европа от януари догодина.  Зеленият сертификат ще важи само ако има поставена трета доза ваксина, най-късно 9 месеца след първоначалния пълен цикъл на имунизация.

Сертификатът трябваше да е валиден за една година, но това беше предложено преди една година, когато нямаше достатъчно ваксини срещу COVID-19. Сега вече има научни данни, които показват каква е валидността на имунитета.

Идеята на Брюксел е да координира действията на европейските страни, тъй като ситуацията в различните държави е различна, а Европа отново се оказва в центъра на епидемията според СЗО.

Вчера Брюксел предложи сериозни промени в здравния сертификат. Според предложенията, валиден сертификат ще имат само хората, които са реимунизирани – т.е. имат втора доза, ако са ваксинирани с „Янсен“ или трета доза, ако са с поставени други препарати, приети за територията на ЕС. Реимунизацията трябва да е 9 месеца след завършения първоначален цикъл на ваксиниране.

Според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата, имунитетът спада 6 месеца след първоначалната ваксинация. Брюксел два три месеца на държавите членки за да организират кампаниите си по реимунизиране на населението. Това е на европейско ниво, всяка държава членка остава свободна да преценява какво да прави на собствена територия със сертификата.

Неваксинираните също имат основното право на свободно движение на територията на ЕС. Те ще могат да пътуват, но задължително само с тестове и при евентуално налагане на карантина.

Все още не е ясно каква ще е валидността на сертификата след реимунизация, тъй като все още няма достатъчно реимунизирани хора, за да бъде ясно колко ще трае имунитета.