Преди четири месеца ВиК-инкасаторка е брутално нападната в дома й село Бутан. Жената е пребита от свой съсед, който е криминално проявен. Тогава и други хора се оплакаха от агресивното му поведение. Нападението идва след като в неговия имот ВиК спира водата.

„Когато бях нападната не можах да реагирам, защото бях изненадана. Нападателят ме удари с едно лопата по главата и аз припаднах, имаше борба и разправии. ВиК е моят работодател, но никой не реагира, но този човек все пак е осъден”, каза инкасаторката. Тя обаче смята, че въоръжаването и правото на неизбежна отбрана няма да реши проблема с престъпността.

Преди дни депутатите разшириха границите на неизбежната отбрана. Право на защита у дома, дори без да има влизане с взлом, и право да се използва пистолет при нападение с нож, са сред промените в Наказателния кодекс.

В дома на Соня от същото село е влизал крадец, но съпругът и успял да го хване на мястото на престъплението. Крадецът успява да се измъкне, а семейството подава сигнал в полицията. Жената посочи, че би се въоръжила.

Село Бутан периодично влиза в полицейската хроника заради нападения над възрастни и самотни хора. Ивайло Иванов – кмет на селото, посочи, че поправките, които се обмислят, са добри, защото е необходимо хората да се чувстват по-спокойни.