Китай отново налага драконовски ограничения, за да спре поредната пандемична вълна от COVID-19. Здравните власти обявиха, че са открили предполагаем нов подтип на варианта „Омикрон“ в района на Шанхай.

Преподавателят в университета „Джаотонг“ Димитър Владиков казва, че не може да се прибере обратно в Шанхай, защото градът е напълно блокиран.

„Магазините са затворени. Вратите на блоковете са запечатани. Има охрана, която следи никой да не излиза навън и дронове, които летят да видят има ли хора навън. Положението е сериозно“, казва Владиков.

Към момента в 25-милионния град са открити 2641 заразени, а 66 хиляди са асимптоматични.

„Хората са подложени на масово тестване на различни пунктове в града, опашките са километрични. Мои приятели казват, че за 10 дни са проверявани по 5-6 пъти“, разказва Владиков.

Преподавателят се намира в град Ханджоу, където са открити 11 случая на коронавирус и веднага цялото население е трябвало да се тества.

„В близост до Шанхай се строи изолатор на 16 дка площ. Там ще се изолират новозаразените, за да се проследи как протича този вирус – дали е отделен щам или подвид“, казва Владиков.

„Всеки тук се надява това да е началото на края“, казва той.