Манастирът в монтанското село Расово е сред малкото имоти в страната, които принадлежат на Света гора в Атон. Манастирът обаче не е действащ и има спешна нужда от ремонт.

Манастир „Света Троица“ е сред малкото разположени в населено място – намира се почти в центъра на близкото село Расово. Той е и сред единиците, собственост на Ефория „Зограф“. Въпреки тези особености, за него дори местните почти нищо не знаят.

Към имота има и 120 декара земеделска земя. Приходите от обработването ѝ обаче отиват само за манастира в Света гора, докато междувременно през годините Расовският се разпада.

Местната власт наема строители, които освен че спасяват сградата от рухване, сами правят дарение. Казват, че работят с кауза да го направят действащ манастир.

Впоследствие кметството, заедно със собствениците, търси начини за основен вътрешен ремонт. „Въпреки усилията на ръководството на Ефория „Зограф“ да доведе някой, който да живее тук и да полага грижи не беше успешно“, обяснява кмета на село Расово Веромир Спасов.

Вариантът за финансиране с евросредства се оказва невъзможен заради липса на документи за собственост. Ефорията се сдобива с тях едва преди около три години, но сроковете за кандидатстване с проекти са изпуснати. През това време към каузата за възобновяване на манастира се присъединяват още хора. Така част от иконите например вече са реставрирани.

Набирането на средства за цялостното възстановяване на манастира продължава. Така една малка частичка от светите места в Атон ще бъде съвсем наблизо и напълно достъпна - за всички.