Построено преди 120 г. училище в Ямболско беше спасено от разрухата и превърнато в библиотека. Десетилетия наред сградата му в село Първенец е част от тъжната статистика на забравените училища. Затова в община Стралджа гласуват училището да бъде продадено на единствения купувач и превърнато в социален дом.

„Ние не се усъмнихме в намеренията им, напротив, подкрепиха го и населението, и ние, подписахме договора миналата година. Сигнализираха ми, че сградата започва да се събаря, да се отделят камъните, което нас ни притесни“, разказа Атанас Киров, кмет на Община Стралджа.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че сделката има друга цел – уникалната сграда да бъде изнесена и възстановена в исторически парк край Варна. За да спре събарянето, кметът отива на място и за пръв път вижда училището и църквата до него. Това променя всичко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Щеше да е грях това нещо да отиде някъде другаде и да изчезне в забвение. Признавам си, че вината е моя, защото аз съм минавал оттук и само знам, че има училище, но дотам, не съм знаел историята на тази сграда“, обясни Киров.

Училището и църквата са дело на италиански архитекти и строители – построени по нова за времето си технология, разказват местните, които събират и парите за изграждането им. Майсторите заживели в Първенец, а хората се редували да ги приютяват и хранят.

Снимка: btvnovinite.bg

След дълги преговори обаче общината успява да си откупи обратно сградата, в която отново ще влизат ученици, защото ще бъде превърната в библиотека.