След 40 години жена от Царево за първи път чу думичката „мамо“. Това се случва след сложна операция на слуха, за която семейството ѝ дори не подозирало, че е възможна.

Сийка губи слуха си след прекарана вирусна инфекция, когато е почти на 2 години. Оттогава живее в тишина. В училище за глухи деца в Пловдив Сийка се учи да чете по устните. Създава семейство, но не чува нито едно от трите си деца да проплаква или да я нарича „мамо“.

И така до миналата година, когато семейството ѝ случайно разбира, че е възможно слухът ѝ отново да се върне с помощта на операция.

„Гледах по телевизията за д-р Петков. Свързах се, после я приеха в болницата и казаха, че може да се направи с имплант“, обяснява майката на Сийка – Милка Иванова.

„Имплантът се пуска месец след операцията, тъй че тя беше подготвена. Много се развълнува, че чува звуци. Разплака се“, спомня си д-р Даниел Петков, началник на отделение „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛ Бургас.

След месеци слухова рехабилитация, жената се учи и да говори. Засега разбира главно майчиния глас и гласовете на децата си, но е щастлива.

Лекарите, извършили операцията казват, че Сийка ще може да говори след рехабилитацията.

„Чувството в такъв момент е на щастие, понеже се възстановява едно от основните сетива на една майка. Тя успя да чуе децата си за първи път. Усещаме удовлетворение от нашата професия“, каза д-р Пролетина Боздукова, която работи в екипа на д-р Петков.