Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които се гласуват в парламента, вероятно ще кажете, че сме в коалиция и с БСП, защото при вчерашните дебати по Изборния кодекс приехме и техни предложения за промени. Това посочи в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Съобразили сме се и с искания на ДПС, и на „Воля”, и на „Обединените патриоти”, допълни той.

Вчера депутатите работиха по промените в Изборния кодекс в навечерието на евровота, а целият ден беше белязан от скандали по няколко спорни текста.

„Особено в закон като Изборния кодекс има различни виждания по различните текстове и е нормално да има различни мнозинства, но в никакъв случай това не е коалиция”, заяви още депутат от ГЕРБ.

„Позицията на ДПС е ясна и те си я изразиха в пленарната зала. Въпросът е защо ГЕРБ подкрепиха фактически отмяната на преференциите, защото с тази методика, която беше предложена, нито един народен представител не би влязъл в това Народно събрание, нито пък би станал евродепутат с преференция”, отбеляза Явор Божанков, депутат от „БСП за България”.

„Коалиция според мен е нещо принципно и е свързано с програма за управление. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, ако говорехме за някаква програма и някакви общи действия в дългосрочен период. В случая говорим за конкретно гласуване, а имаше много гласувания вчера, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП”, обясни от своя страна Ерджан Ебатин, депутат от ДПС.

„Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния вот беше една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия.  Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение”, заяви Искрен Веселинов, депутат от ВМРО и „Обединени патриоти”.

Вижте още от дебата във видеото