Домът на българския поет и революционер Пейо Яворов отново е обявен на търг. Това е поредният опит за продажба на къщата-музей, след като през октомври миналата година стана ясно, че сградата е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител.

Атанас Капралов
Снимка: btvnovinite.bg

В сградата на улица "Георги Раковски" №136 Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а поетът се прострелва и ослепява. Музеят пази ценни вещи, включително и кабинета на Яворов със запазената мебелировка.

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов обясни, че къщата музей на Яворов е създадена през 1963 г., а през 1993 г. е реституирана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Държавата е можело тогава да се намеси решително и да си я върне тази къща, за съжаление това не се случило, тъй като през 90-те години тенденциите в България са други - на раздържавяване”, обясни той.Освен паметник на културата къщата е и частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишни собственици.

Когато придобива къщата, новият собственик не е бил наясно, че наследява и задължения по кредит. До продажбата се стига след спечелено дело от предишния собственик - Володя Лозанов.

Васил Панчев
Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година историческият паметник бе оценен на малко над 1,6 млн. лв., но тогава не се намериха купувачи. Тогава се обсъждаше вариант емблематичната сграда да бъде придобита от държавата или Столична община.

Капралов вярва, че държавата този път ще се намеси решително и няма да се стигне до подобна препродажба. Кметството, обаче, се отказа от участие в търга, тъй като макар и да е ценен културен и архитектурен обект, има много неясноти със собствеността на имота.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че Столична община е провела дълга процедура по обследване на всички аспекти на подобна покупка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сега сме обследвали въпроса, ползвали сме външни оценки на стойността имаме готовност и ще предложим на общинския съвет доклад, с който даде даде пълномощно на кмета и администрацията да придобием имота”, обясни Чобанов.

Новият търг ще се проведе от 26 август. Цената, от която, ще е започне наддаването е с 400 хил. лева по-малко. Бъдещите купувачи ще могат да придобият къщата на първоначална цена от малко над 1,2 млн. лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!