Няма информация за пострадали български граждани при инцидента в Мексико, заяви Милена Иванова, ръководител на българската мисия.

Най-малко 23 души загинаха, а над 70 са ранени, след като надлез рухна в момент, в който по него е преминавал влак на метрото. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Премахването на падналите две мотриси от мостовата конструкция, по която се движи метрото по тази част на линията номер 12, бяха отстранени. Работи си по установяване на причините за инцидента", отбеляза Милена Иванова. 

"Хората могат за се свържат с нас чрез страницата на външното министерство – посолство Мексико да търсят, така излиза цялата пълна информация с дежурните телефони, както и имейлите. Властите в Мексико също подават спешни телефони, на които хората могат да правят справка за свои близки. Към момента официалната информация е за загинали 24 граждани, 27 от ранените остават в болница", добави тя.

Снимка: БГНЕС / EPA

По информация на посолството между 500 и 600 българи живеят в Мексико Сити. Случилият се трагичен инцидент е с линия номер 12 на метрото, която се движи в южната част на столицата, където не живеят българи, обясни още ръководителят на българската мисия.

"Част от трасето е под земята, а друга част – наземно и се движи по изградена мостова конструкция. Участък от тази мостова конструкция се срутва вечерта към 22:30 ч. и два вагона падат върху част от булевард. Повечето жертви са хора от колите, върху които се е срутила конструкцията", каза Милена Иванова. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Тя добави, че подобни инциденти с метрото в Мексико не е имало и в момента се изследват всички възможни версии и причини, довели до трагедията. Федералните власти, както и правителството работят по изясняване на причините, довели до този инцидент. 

Снимка: БГНЕС / EPA

"Няколко пъти вече се съобщава, че са правени огледи на конструкцията и ако е имало повреди, те би следвало да бъдат отстранени. Всичко се разследва все още", каза Милена Иванова.

Линията е пусната през октомври 2012 г. и е така наречената "златна линия" на метрото, тъй като е построена в чест на 200 години от независимостта на страната.