Не може да се твърди, че има конкретни породи кучета, които са твърде агресивни, за да бъдат отглеждани. Проблемът е по-скоро в стопаните, които нерядко се отнасят с буквално престъпна небрежност към четириногите и така се стига до инциденти с пострадали хора. На това мнение са треньорът на кучета Николай Василев и д-р Тихомир Пърлев от Столичния инспекторат.

Те коментираха в студиото на „Тази сутрин” поредния инцидент с нахапано дете – този път от ротвайлер, свободно разхождан в двора на столично училище. Василев беше категоричен: недопустимо е куче да се разхожда без повод.

Снимка: bTV

„Независимо, че моето куче е обучено и е безопасно благодарение на обучението, аз не си позволявам да го държа пуснато, защото виждам страха у хората. След като човекът се страхува, без значение колко добро е моето куче, не мога да му причинявам този дискомфорт”, категоричен беше той.

По думите му не трябва да се забраняват конкретни породи, а е нужен по-засилен контрол над това кой може да ги отглежда – с тестове, през които да минават кандидат-собствениците. „То си е вид оръжие”, съгласи се и д-р Пърлев.

Снимка: bTV

Той посочи, че инспекторатът е натоварен с множество задачи и е много трудно да се контролира дали кучета се разхождат на непозволени за целта места.

Глобата за това е 100 лв., като няма данни каква е събираемостта. Най-често агресия проявяват питбули, стратфорширски териери и ротвайлери, допълни той.

Снимка: bTV

По думите му при подобна ситуация най-добре е директно да се звъни на 112.