Напрегнат ден за пожарникарите беше вчера в Пловдивско. Няколко къщи изгоряха във вилна зона "Дондуково", вследствие на горските пожари в района.

Там се запали вилната зона. Пожарникари, горски служители и доброволци продължават гасенето и днес. 17 къщи са спасени, четири масивни постройки за изгорели, бунгала и навеси – също. 

Община Брезово започна да описва изгорелите имоти във вилната зона. Кметският наместник на село Златосел Невена Хаджиева обикаля къщите.

Само една от къщите е била постоянно обитавана. Другите са били на хора, които идват от цялата област да почиват през уикендите.

На място са над 10 пожарникари, 30 горски служители и 20 доброволци, които догасяват пожара. Той не е излязъл извън периметъра. Има готовност да се включат и два хеликоптера, но към този момент не се налага.

 

След като пожарът бъде изцяло погасен, полицията ще влезе на място, за да види откъде е тръгнала стихията. По информация от местни огънят е дошъл от долната част на вилната зона.

Вчера 11 екипа пожарникари са се включили в гасенето на огъня.

Вчера общо два екипажа от Военновъздушните сили и вертолети „Кугър“ и Ми-17 се включиха в гасенето на пожарите, възникнали в общините Брезово и Хисаря, област Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вчера огнеборци, горски служители и доброволци гасиха голям пожар в землището на бобошевското село Блажиево. Обхванати са големи площи сухи треви и храсти, както и ниви.

Огънят бушуваше на няколко места. Стихията бе овладяна, няма опасност за хора и къщи.

Пожар в района на Държавното горско стопанство в Самоков приближи село Алино. Огънят е пламнал около 10 ч. вчера сутрин. В гасенето на пожара участваха над 20 горски служители, пожарникари, общински служители и доброволци.

Пожарът в района на Самоков е локализиран.

Огнеборци, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожара при село Неделкова гращица, община Невестино. По данни на горското стопанство в Невестино горят земеделски площи, иглолистна и широколистна гора, а на места пожарът бе върхов.

Пожарът в Стара планина над квартал „Изток“ на Вършец е овладян и потушен в късните часове тази нощ.