Ключови за БСП остават темите за цените, инфлацията и доходите. За партията е важно да има определение за енергийно бедни, както и да се въведат водни помощи. Това каза в „Тази сутрин“ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Предстои да бъдат свикани три съвета – икономически, финансов и социален, където да се обсъдят някои идеи във връзка с предстоящата актуализация на бюджета през юни.

„Предлагаме три посоки на действия, които сме взели като практика от сериозни европейски държави и има ефект. Първата група действия са относно данъчните въпроси. Възможно ли е да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител“, обясни министърът на икономиката.

Тя даде пример с ток, парно и вода, където са регулирани цените от КЕВР. Ако на тези стоки се намали ДДС, да се види какъв ефект ще има.

Друг данъчен ефект може да се потърси през акциза на горивата, макар че България е на най-ниските нива в Европа.

„По отношение на пенсионерите разработваме няколко сценария за преизчисляване на пенсиите“, допълни Нинова.

Обмисля се и таван на някои цени. Тя призна, че е изненадана от реакцията на експерти, които казват, че това е остаряла мярка. Корнелия Нинова даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбите на фирмите. Румъния пък е наложила таван на цената на енергията, а Полша е намалила ДДС на тока на 5%, а на газа – 0%.

Да предоставим ли военна помощ на Украйна?

Една от червените линии за БСП е България да не предоставя военна помощ на Украйна, каза Корнелия Нинова. 

„Българското правителство и българският парламент не са взимали решение за износ на оръжие на боеприпаси. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас това е червена линия. Имаме решение за подпомагане на Украйна само с хуманитарна помощ и го изпълняваме“, заяви тя.

„Възраждане“ изключително много злоупотребяват с тази тема, поднасят невярна информация и това е опасно. Ако смятат, че ще направят партиен авторитет и ще си повишат доверието чрез тази позиция, то това е опасно за националната сигурност“, коментира Нинова.

„Ако се стигне до такова решение, ние се оттегляме. Законите в България са такива, че окончателно трябва да се подпишат документите от министъра на икономиката и индустрията. Заявявам категорично за пореден път – не бих си сложила подписа под това. Ние искаме войната да спре, искаме мир и спокойствие. Няма как, когато искаш мир, да снабдяваш страните във войната да продължават да се убиват“, заяви Корнелия Нинова.

Има ли напрежение в коалицията?

Напрежението между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ е притеснително, каза в „Тази сутрин“ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

По думите ѝ основната причина са номинациите за управител на БНБ. Според нея партиите в коалицията е трябвало изначално да се обединят около една експертна кандидатура.

„Нашата позиция от самото начало е ясна – не трябваше двамата кандидати да са партийно излъчени. Трябваше да се търси човек от бранша, банкер с тежест“, на мнение е тя.

Нинова се надява споразумението за правителството да е основата, която да държи този кабинет.

"Затова и БСП не спори за постове и не предизвика скандали. Не се караме за пари и договори. Ние държим на принципните неща и да се спазва споразумението", уточни вицепремиерът.