Леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в „Пирогов“ ще бъдат намалени с 50%, защото в последно време част от тях остават празни, коментира зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски в "Тази сутрин".

По думите му намаляването на натиска на коронавируса е осезаемо. По повод последната вълна на вируса Габровски коментира, че подмладяването на пациентите е факт при британския вариант.

„Ние научихме, че това е комплексно заболяване. Но това, което най-много засегна хората, е, че ги накара да забавят лечението на болестите, които си имат“, допълни Габровски.

На въпрос дали работата на Националния оперативен щаб трябва да продължи и при служебното правителство, Габровски каза, че това решение е изцяло в ръцете на новия здравен министър.

„Много противоречиви мнения бяха изказани по отношение на щаба. Моето убеждение е, че управлението на кризата беше много добро. Имахме един добър баланс колко да бъдем затворени, за да ограничим пандемията. Вече е въпрос на избор как да се продължи“, каза той.

Габровски смята, че най-важната задача пред служебния здравен министър е да се подсигури борбата с пандемията в следващите няколко месеца, за да имаме нормална есен и зима. Той допълни, че зелените коридори за ваксиниране в „Пирогов“ ще продължат.

„Състоянието на Владимир Каролев в голяма степен е стабилно, но това е динамичен процес и ежедневно се борим с всякакви проблеми“, каза още Габровски.

Той коментира и модерната нова техника в неврохирургията в „Пирогов“.

„Имаме два уреда – роботизирана ръка помага в гръбначната хирургия, тя се използва за по-голяма прецизност. Имаме и роботизиран микроскоп, даващ по-голямо увеличение“, каза Габровски.  

Този тип роботизирана хирургия се използва все повече в акушер-гинекологията и коремната хирургия и изисква нов тип умения, добави той.