Зрители на bTV сигнализираха за голямо количество боклуци точно до магистрала "Хемус" при бул. „Ботевградско шосе“.

Там се намира депо за депониране на земни маси. Освен тях обаче има и много отпадъци, включително части от коли и самолети.

Служителите на депото обясниха, че най-вероятно изхвърлянето на боклука се случва през нощта.

От РИОСВ-София заявиха за bTV, че теренът е частен и се стопанисва от частен оператор, който има разрешение за дейност с отпадъци. Това му дава право да рекултивира терена, като влага единствено инертни материали. От началото на годината са направени две проверки. И при двете са установени замърсявания. Въпреки това парични санкции засега не са наложени.

„Става въпрос за нарушение на няколко закона съгласно Общия устройствен план на столицата. Тази територия е предвидена за парк. Това е и място за размножаване на десетки видове птици“, коментира в „Тази сутрин“ Тома Белев от Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани".

По думите му е нарушен и Законът за опазване на околната среда, защото през 2009 г. екоминистърът е предписал, че тези територии трябва да бъдат запазени като влажни зони и не се позволява тяхното унищожаване. Те обаче се запълват с пръст и отпадъци.

От регионалната инспекция допълниха, че е задействана процедура за съставяне на акт на собственика на имота. Глобите започват от 7000 лв.