Два дни след поредната мащабна акция за ликвидиране на незаконни сметища в пловдивския квартал "Столипиново", край блоковете отново е пълно с изхвърлен боклук.

От общинската фирма "Чистота" са направили снимки, които ясно показват отношението на живеещите в квартала към събирането на сметта.

„В целия квартал, около контейнерите, ежедневно се събира такъв отпадък и той всеки ден се извозва с тежка техника. Допълнителни акции провеждаме всяка събота. За последната събота сме събрали около 180 тона. Боклукът не е само от гражданите на района, идват доста бусове и фирми, които карат допълнително отпадък и го изсипват тук“, обясни Димитър Георгиев, директор на общинска фирма „Чистота“ - Пловдив.

Снимка: bTV

Кметът на район „Източен“ Иван Стоянов допълни, че нарушителите могат да бъдат глобени.

„За целта вчера направих оперативка заедно с институциите. Спряхме се около идеята да искаме от кмета на Община Пловдив повече средства за изграждане на видеонаблюдение в квартала, увеличаване на средствата за повече контейнери за смет и бутане на незаконно построени постройки, тъй като тежката техника не може да влиза във всички улици“, заяви той.

Снимка: bTV

Стоянов допълни, че отпадъците се изхвърлят от малки деца с кофи от къщите или с каруци.

„Ако се хване, той е непълнолетен и не може да му се направи нищо. Когато сигнализираме за подобни случаи, се правят протоколи на родителите“, каза той.

В събота предстои нова акция за събиране на боклук от общинската фирма.