Куриозна кражба в Бургас - неизвестен мъж задигна месингова плочка със стиха на поета Христо Фотев "Не е измислица морето и щастието съществува", вградена в централна улица в морския град.

На мястото на стиха е останала дупка в алеята, осеяна със стихове. Кражбата е станала в събота в шест часа сутринта и е заснета от охранителните камери.

„Ще ми се да вярвам, че това е била импулсивна постъпка, а не съзнателно действие. Дори ми се ще да вярвам, че зад това посегателство не стои бургазлия, а случайно пребиваващ в града. Отношението към поезията тук е доста по-различно от това в другите градове. Тук поезията е религия и всеки може да назове Христо Фотев, Петя Дубарова и Недялко Йорданов. Приемам този акт като знак – че трябва да продължим инициативата с поставяне на стихове в градската среда“, коментира Диана Саватева, зам.-кмет за култура в Община Бургас.

Снимка: bTV

"Мисля, че няма да се намери пункт, който да приеме това парче метал. Пък и колко можеш да изкараш от него? Изглежда ми като извадено око - мъничко, а пък всъщност прави впечатление, привлича погледите", каза още тя.

"Съвсем естествено поезията съществува в деня ни и един такъв грозен акт огорчава", коментира Роза Боянова от дружество "Български писател" в Бургас.

Кражбата възмути бургазлии.  

"С удоволствие всяка сутрин прочитам тези думи и някак си ми усмихват деня, защото да прочетеш Петя Дубарова, да прочетеш Недялко Йорданов, невероятно е! Много жалко, че се е случило това, много", коментира Стефка Бакърджиева.

Поетичната плочка ще бъде възстановена. За да завърши историята позитивно, традицията ще бъде продължена – с вграждането на нови стихове от любими автори.