Преди няколко дни белоглави лешояди станаха част от пейзажа на Сливен. Социалните мрежи се напълниха със снимки и коментари на хора, забелязали и снимали редките птици.

Те са кацали по гаражите и в централната градска част – нещо, което не е обичайно за птиците, които обитават високите скалисти райони.

„Двете птици, които бяха наблюдавани от гражданите в Сливен, са пристигнали преди половин година от Англия като дарение. Те са възрастни птици и са свикнали да общуват с хората. На 3 март от „Зелени Балкани“ освобождават три птици, от които две се появяват в Сливен. Надявали са се те да живеят в дивата природа, но поради спецификата на живота им преди това те се връщат в града“, разказа Ирина Петрова от природен парк „Сините камъни“.

Лешоядите вече са в безопасност – заловени са и са върнати във адапционната волиера над Сливен. Предстои им друг адапционен период.

Ирина Петрова разказа, че хората не са били изплашени, тъй като са има информация какво точно се случва.

„Получихме изключително много сигнали от загрижени граждани, за което благодаря“, каза Красимир Цуцов, експерт в природен парк „Сините камъни“.

Когато са слезли ниско и са кацнали на земята е станало възможно лешоядите да бъдат заловени.