За необичаен казус сигнализира зрител на bTV от Велинград. Пловдивският районен съд е поискал на два пъти потърпевшият да бъде принудително задържан, защото не се е явил на съдебно заседание, а мъжът е поставен под карантина от РЗИ заради коронавирус.

„Аз съм под карантина от 9-и до 22 ноември. Два пъти искаха да разбият вратата. Казаха ми следното: „Ако не отвориш вратата, ще я изкъртим! Момче, ние трябва да те задържим! Имаме постоянна заповед за арест“, разказва Димитър Велев.

Вече седмица Велев е с положителен тест за COVID-19 и под карантина. Тества се ден преди съдебно заседание, по което е подсъдим. Уведомява писмено съда, прилага резултата си от PCR теста. Заради неявяването обаче съдията променя мярката му за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“.

„Вчера се опитваха да разбият вратата и ме заплашваха, че ако не я отворя, ще я разбият“, разказа още Велев.

От Пловдивския районен съд отговориха, че Велев им е предоставил данни за положителен тест за коронавирус, но не са достатъчни.

„Съдебният състав е приел, че няма данни дали тези резултати са надлежно регистрирани в Националния център на РЗИ и дали спрямо подсъдимия Велев протича карантина“, посочват от съда.

От РЗИ-Пазарджик потвърдиха пред bTV, че документите са автентични и Димитър Велев е под карантина.

„Няма как лице, на което му излизат резултатите в един ден, да се сдобие веднага с предписание от РЗИ и със съответния болничен, тъй като здравната система е претоварена, съответно РЗИ също“, обяснява Стоян Мадин, адвокат от фондация „Български адвокати за правата на човека“.

Според правосъдното министерство Велев не е открит във Велинград на 10 ноември. Пет дни по-късно е търсен на друг адрес, където друг човек се представил за него - но без да удостовери самоличността си.

Димитър Велев е подсъдим от 2010 г. по дело за имотни измами.

„Имало е случаи, когато на предишни заседания не съм се явявал поради здравословни причини“, обяснява той.

Дали след карантината мъжът ще отиде в ареста, вместо да остане с мярка за неотклонение "подписка", ще реши окръжният съд.