В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”, заяви министърът на околната среда Нено Димов в студиото на „Тази сутрин”.

Той уточни, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни по-късно днес и утре.

Димов отбеляза, че „мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички". „Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи”, заяви министърът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето”, заяви Нено Димов.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират

Само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, отбеляза министър Димов, което е много малък брой, но той го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година по Програмата за управление на отпадъците. До края на 2020 г. обаче този процес трябва да е приключил, а след това ще се налагат санкции.

Що се отнася до пожара до магистрала „Струма”, става въпрос за площадка, която има разрешение за третиранен на неопасни отпадъци, а не за сметище. Въпреки това те са депозирали отпадъци и извън разрешения им периметър и така се е стигнало да струпването им на общински терени и под автомагистралата. Това е било установено при проверка на 23 май. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Снимка: btvnovinite.bg

Не се строи пречиствателна станция или друга голяма сграда при връх Мусала, заяви министърът по повод на зрителски сигнал до bTV за строеж в планината.

„Доколкото ми е известно, става въпрос за възстановяването на старата каменна хижа „Мусала", която е изгоряла, но през 2014 г. е получила разрешение за възстановяване в рамките на старите основи и нищо повече", заяви министърът.

Министърът коментира и последствията от чумата по прасетата. „Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни – далеч от вододайни зони и без високи подпочвени води”, заяви Димов, която отбеляза, че в този процес е изключително важен и последващият контрол.

Министър Димов заяви, че ще подкрепи ка нпанията на bTV  - „Да изчистим България заедно", и поздрави телевизията, че е създала таква добра традиция, което е рядкост в днешно време.