Все още има държавни институции с недостъпна среда за хора в неравностойно положение.

Последните години животът на Милена преминава между България и Франция, където работи като интериорен дизайнер. При едно от прибиранията си в родния Разлог, тя посещава офисите на НОИ и НАП в града, които се намират във висока сграда, без асансьор или подвижна рампа. И на практика са недостъпни за хора в неравностойно положение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Толкова години работа в архитектурни и интериорни студиа. Това е първото нещо, което един проектант прави. НОИ се намира на 6-ия етаж, което е много висок етаж, като се има предвид, че основната част от посетителите са възрастни хора“, казва Милена Павлова.

Милена веднага предприема самоинициатива и в началото на месец февруари пише писма до двете институции, за да има равни права за всички.

„В това число трябва да включим и хора, които имат трудности във виждането, където трябва да се осигури и по-добър контраст, тактилни плочки, брайлови знаци – не се обръща внимание, а те са част от гражданите на България и имат право на такова обслужване“, смята тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме Юлия в центъра на Разлог. Тя ни разказва още детайли за проблема. 

„Поне десетилетие бременни жени, възрастни хора и хора със затруднено придвижване нямат достъп до високите етажи на тази сграда, което е недопустимо. Това ограничава и правото им на работна среда. Ако един човек е в инвалидна количка, той не може дори да кандидатства за работа в тези институции, което през 2021 г. не отговаря на елементарни стандарти“, отбелязва Юлия.

Първото предизвикателство за посетителите е преминаването на четири стълби във фоайето, след което се стига до асансьор, който видимо не е използван от много години. Напливът от хора в тази сграда никога не спира.

Снимка: btvnovinite.bg

Правим експеримент с инвалидна количка. С оглед на безопасността – без човек на нея, за да няма пострадали. Въпреки желанието ни да стигнем до крайната цел, стръмните стълби се оказват сериозно препятствие и съвсем реална опасност.

Градът е малък и хората се притесняват да говорят за проблемите си. Затова ще запазим самоличността на жена с множествена склероза в тайна.

„Преди ми беше много трудно, за около половин час стигах до горе, после слизане, изморявах се много. Сега изобщо не мога и затова моля мъжа ми да ми помага. Понякога се налага да ме вдига и на ръце“, споделя жената.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента тече ремонт на асансьора, съответно ние сме оставили на входа един звънец, на който хората могат да позвънят, колежките слизат до долу и обслужват лицата. Качват се, обработват документи и им ги връщат“, обяснява Христина Дурева, старши инспектор в НОИ.

Доскоро офисът на НАП също се намира в тази сграда, но след поредната жалба, в началото на октомври, той е преместен на нов адрес. На място установяваме, че в сградата се намира и местният клон на Бюрото по труда. Те също разчитат на дистанционното обслужване.

"Доста отдавна асансьорът не работи. Може би 10-15-20 години, аз не си спомням времето, в което асансьорът е работил. Ние сме създали необходимата организация за обслужване на безработните лица в неравностойно положение“, посочва Теодора Татарска, директор на Бюрото по труда в Разлог.

„Другото нещо, което сме направили, е едно изнесено работно място, то се намира в приемната на „Социално подпомагане“ в Разлог, като всеки петък от 10 ч. до 12 ч. обслужваме такива лица“, добавя Теодора Татарска.

Снимка: btvnovinite.bg

След задълбочени разговори със собствениците на сградата от институциите обещават и по-дълготрайно решение.

„Факт е, че няма осигурени условия, то е защото асансьорът в сградата не работи. Това е истина. Хубавото в момента е, че е закупен нов, който ще трябва да бъде монтиран до 1 февруари 2022 г. Така че в рамките на един до два месеца ние генерално ще решим този проблем“, обяснява Илиан Георгиев, директор на териториално подразделение на НОИ-Благоевград. По думите му асансьорът ще бъде пуснат до 1 февруари, ще бъде направена и рампа.

Договорът е сключен на 1 октомври, а времето за изпълнение е 90 дни. Обсъждан е и вариант за преместване на филиала, но подходящо помещение на партерен етаж така и не е намерено.

Липса на достъпна среда за хора в неравностойно положение имат и в Перник. По ирония на съдбата в общинската сграда се намира не само дирекция „Социално подпомагане“, но и офисите на повечето политически партии в града, Комисията за защита от дискриминация и Съюзът на инвалидите в България, до които обаче хора с увреждания трудно могат да стигнат.

Снимка: btvnovinite.bg

И в тази сграда разчитат на външен звънец.

„Приемната е в непосредствена близост до звънеца, колегите слизат и обслужват. Хората винаги са били добре дошли и добре обслужени“, казва Анита Костадинова, директор на „Социално подпомагане“ в Перник.

След нашето запитване и оттук обещаха по-адекватни мерки.

„Съвместно с община Перник е изготвена количествена сметка и е планирано изготвянето на ново съоръжение, за да се осигури достъп от входа и приемните. Предприета е процедура и очакваме при първа възможност да се случи. Спорен е въпросът дали ще бъде рампа или ще бъде подемник, защото наклонът е твърде голям. Твърде вероятно е да се изгради подемник, който ще е на принципа на асансьор“, обяснява Анита Костадинова.

А на нас не ни остава друго, освен да проследим дали дадените обещания ще бъдат изпълнени.