Наркопласьор нахлува в двора на психиатричната болница в Раднево, за да достави дрога на пациентите, които се лекуват от зависимости там. На входа обаче го спират кучета, които освен пазачи са и терапевти на пациентите в клиниката.

Снимка: bTV

Рекс и Чарли отдавна живеят в двора на психиатричната болница в Раднево и са любимци на всички – и на медицинския персонал, и на пациентите от Шесто мъжко отделение.

„Кучетата са много важен момент в целия процес на нашето оздравяване тук на пациентите, помагат много в изграждането на навици, които са изгубени навън в живота, изгражда се доверието, отговорността. Кучетата може би са първите в цялата рехабилитация на пациента като важност“, казва един от пациентите в клиниката.
 
Двете кучета наистина пазят пациентите да не посягат към дрогата –  и в буквалния, и в преносния смисъл. В началото на юни те успяват да задържат наркопласьор в двора на болницата.

Снимка: bTV


„Имаше нарушител, младеж, който вероятно е разпространител, видимо в неадекватно състояние, с тротинетка и раничка, който под прозорците предлагаше нещо. Едното от кучетата го надуши, даде сигнал, той се уплаши, защото изглежда страшно. Човекът хукна към портала, задържаха го охранителите, полицаите дойдоха, провериха го, оказа се криминално проявен“, разказва д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в ДПБ „Д-р Георги Кисьов“.

В болницата идва полиция, съмнителният младеж е задържан, но у него наркотици не са открити. Подозренията на персонала са, че я е изхвърлил докато бяга от Рекс и Чарли.

Снимка: bTV


 „Често има влизания на външни хора в болницата, особено така се опитват да влязат наркопласьори, които да продадат дрога и те са като една жива охранителна система на болницата“, посочва директорът на ДПБ „Д-р Георги Кисьов“ д-р Владимир Трънов.

Освен пазачи, двете кучета са и нещо като терапевти за пациентите. Грижата за тях е част от лечението им, казват психолозите.

„Те си пазят пациентите, отделението тук, това е тяхната си територия. Терапията с тях е нещо велико“, споделя един от лекуващите се в клиниката.

Снимка: bTV


„Те са не само приятели на болните, те са и част от нещатните служители, които помагат в терапията и тяхната работа е изключително важна. Те не са просто терапевтични кучета, те дават възможност на болните да проявяват емоции, да проявяват грижи и в същото време да осигуряват безопасност в района“, казва д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в ДПБ „Д-р Георги Кисьов“.

След инцидента в отделението са спокойни, че Рекс и Чарли няма да допуснат съмнителни непознати в района на болницата.