48-годишна майка на две деца от Варна се нуждае от средства за животоспасяваща операция в Турция. Тя се бори с коварно заболяване - рак на маточната шийка. Лекарите в Турция ѝ дават надежди, че може да се възстанови, но операцията струва 40 000 евро, които са непосилни за семейството.

48-годишната Мария Панова страда от рак на маточната шийка
Снимка: bTV

Мария Панова чува страшната диагноза през май миналата година след рутинен профилактичен преглед.

„Лошото е, че тук в България нещата се случват много бавно и докато ми излязат всички изследвания, трябваше да изчакам страшно много време“, казва Мария Панова.

Времето е изключително ценно за Мария, тъй като ракът е агресивен. Жената тегли кредит от 40 000 лева и започва лъчетерапия в Турция. 

„Резултатът даде, че има малко подобрения, но януари, сега преди две седмици, като отидохме, се оказа, че има метастази в белия дроб“, разказва тя. 

С помощта на близки, познати и приятели, жената успява да събере нови 40 000 лева и на 1 февруари отново заминава за лечение в Турция. Ще се подложи на химиотерапия, която ще предшества тежка операция.

„Всъщност цели намаляване на основния тумор и да се изчистят метастазите в белия дроб. Когато това стане, са готови веднага да пристъпят към операция и да не се губи време, защото туморът явно е агресивен и расте“, казва още Мария Панова. 

След кредит и вложени вече 80 000 лева в лечението, нужните още 40 000 евро за самата операция, с която туморът трябва да бъде изчистен, са непосилни за семейството.

Мария Панова е майка на две деца
Снимка: bTV

„В България направих консултация, но с такива разсейки лекарите просто ми препоръчаха палиативни грижи и опиати, които могат да ми изпишат. Аз все още не искам да се предавам. Много е важно да продължа да се боря, защото искам да съм до децата си. Просто не мога да се предам все още. Искам да се възползвам и от последния шанс, който имам“, казва тя.  

Двете деца на Мария мечтаят само за едно – майка им да се излекува и да продължи да бъде до тях.

„Просто от нея искам да може да ме види на бала ми. Просто искаме тя да се оправи“, казва синът ѝ Вилиан Панов. 

„Да ми помогне с учението, с кандидатстването занапред“, надява се дъщерята на Мария Микаела Панова.

Всеки, който иска да помогне на Мария Панова, може да го направи:

Сметка в ДСК:

IBAN : BG13STSA93000029248751 - в лева

BIC : STSABGSF

Титуляр: Мария Матева Панова

Revolut:

+359897885275

на този номер - личния номер на Мария, може да дарите по Revolut. 

PayPal:

по имейл: [email protected]