Наука на метри от морето. Новият планетариум в Бургас отвори врати за радост на всички любители на магията на Вселената.

На Морска гара в зоната за обществен достъп е разположена футуристична сграда. Тя привлича вниманието с нестандартното си архитектурно решение. Капацитетът на модерното съоръжение е 50 места. Те са разположени в центъра на 8-метров прожекционен купол.

„Преценихме, че е добре местата да бъдат наклонени по определен начин, за да се вижда картината най-добре. След това се появиха и допълнителни идеи, свързани със самата визия на планетариума. Проектирането отне 6 месеца, но изпълнението отне малко повече от 3 години заради пандемията. Доставки на материалите бяха забавени“, коментира пред bTV архитектът на сградата Емил Бурулянов и допълни, че се надява планетариумът да стане сграда на годината.

Там ще могат да се наблюдават 2D и 3D прожекции за възрастни и деца над шест години. В сградата ще могат да се водят и изнесени уроци за ученици. Внимание ще се обърне както на тайните на космоса, така и на опазването на световните океани.