"От Продължаваме промяната“ и „Демократична Българиявнасяме четири законопроекта. Те са свързани с промяна в Наказателния кодекс – искаме да премахнем прокуратурата като посредник между полицията и съда, когато става дума за разследване и търсене на доказателства", заяви в "Тази сутрин" депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

„Второто предложение е промяна в Закона за ДАНС. Председателите на ДАНС, ДАТО, ДАР и „Военно разузнаване“ се назначават с указ на президента. Предлагаме те да се назначават от Министерски съвет по предложение на министър-председателя. По Конституция за националната сигурност и за военните сили се грижи Министерски съвет“, добави той.

На трето място предлагат промяна в Закона за МВР.

„Там също с указ на президента се назначава главният секретар, предлагаме той да се назначава по предложение на министър-председателя и решение на Министерски съвет“, обясни Ананиев.

„Предлагаме НСО да мине към Министерство на отбраната, а всички висши лица, които получават охрана, да се намали тя до година след изтичането на мандата, да се намали обхвата. Разбира се, когато има риск за някога и заплаха срещу него, няма проблем“, заяви депутатът от ПП.

По думите му удължаването на бюджета за 2023 г. спира доходите на гражданите.