Част от кея в парк "Росенец" пред лятната резиденция на Ахмед Доган е незаконна. Това е констатирала проверка по документи и на място на Дирекцията за национален строителен контрол.

Кеят е незаконно удължен, липсват и документи за него. Няма ги проектите и разрешението за строеж. Строено е в самото море, обясни инж. Янчо Райков, начални на РДНСК-Бургас.

Той добави, че проверката още тече, а експерти трябва да огледат и да видят кое е достроено в морето.

„Ще бъдат наети външни специалисти, понеже голяма част от хидротехническото съоръжение е под водата. Те ще направят обстойно обследване“, добави Райков.

Според Димитър Найденов кеят не трябва да се премахва, а с промени в закона да остане за обществено ползване. Той изрази притеснение, че при премахването му гражданите ще го платят от джоба си.

Държавата отпусна 60 000 лв. на областната управа за премахване на три от незаконно констатираните постройки. Но тъй като тези средства са целеви, а не се е появи желаеща фирма да ги премахне, се наложило те да бъдат върнати в държавния бюджет, обясниха от областната управа за bTV.

Tази година ще се опитат отново да поискат средства за събаряне на постройките, но тъй като всичко е поскъпнало, най-вероятно ще се наложи сумата да бъде актуализирана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!