Кървавото нападението в колеж на полуостров Крим, при което загинаха 20 души, а други над 50 бяха ранени, е подготвяно доста време. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” журналистът Валери Тодовор. По думите му, 19-годишният младеж е купил пушка няколко дни по-рано. Според журналистът това е форма на граждански тероризъм, независимо, че руските власти са го определи като убийство.

Специалистът по сигурност и борба с тероризма полк. Славчо Велков заяви, че Русия е изключително чувствителна на тема тероризъм.

„Всяка голяма държава бяга от квалификацията „тероризъм”, защото това се отразява негативно, а още повече, че Крим е нова държава. Ще се изяснят мотивите. Вече започна да се появява информация, че неговата майка е член на забранената секта в Русия „Свидетели на Йехова” и може да е повлиян от религиозни подбуди. Можем да бъдем сигурни, че това е организирано престъпление”, посочи полк. Велков.

Тодоров обясни, че руските власти са признали, че в това училище охраната е била занижена, липсвал е метален детектор. По думите му, те изследват три групи близки до младежа – семейството му, компанията му, както и дали е възможно този акт да е бил подбуда от външна намеса. По всяка вероятност става въпрос за абсолютно съзнателно действие, за което говори именно стрелбата по съучениците му.