С предупреждение за уволнение и глоба ще бъде наказан шофьорът на автобус от градския транспорт в Бургас, преминал на червен светофар. Сигналът е от зрител в рубриката „Аз, репортерът“.

Пътувайки към центъра на Бургас, на едно от най-натоварените кръстовища в града, Кирил Колев става свидетел на рискована ситуация - автобус с пътници преминава на червено.

„Бях спрял на светофар зад автобус на градския транспорт, изчаках и той тръгнаха, но аз видях че още е червено. Беше късмет, че не стана по-сериозен инцидент. Създаде доста опасна ситуация“, обясни той.

Запис на видеорегистратора в автомобила му показва, че е имало реална опасност от сблъсък.     

„За мен такова поведение е недопустимо, най-малкото защото е шофьор на градския транспорт“, коментира Кирил Колев.

От ръководството на общинския превозвач определиха инцидента като сериозен и обещаха проверка.

„Бургасбус“ по никакъв начин не толерира такива нарушения, категоричен беше инж. Петко Драгнев – управител на фирмата.

„След като те се констатират нарушенията, имаме комисия, която разглежда случаите. Имаме вътрешни правила и санкции, в случая по вътрешните правила имаме оронване престижа на фирмата, имаме имуществена санкция, неспазване на трудовата и технологична дисциплина. Най-вероятно по тях ще бъде санкциониран“, отбеляза инж. Драгнев.

Той отбеляза, че по Кодекса на труда се предвиждат забележка и уволнение, а най-малката глоба е 10% от основната заплата.

Учител по география, Кирил Колев редовно обсъжда с учениците житейските ситуации. Няма да пропусне и тази.  

„Ще им кажа да са много внимателни и че могат да очакват всичко на пътя, дори шофьор на градския транспорт да мине на червено", казва той.

А шофьорите в градския транспорт ще преминат допълнителен инструктаж.