Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Лукойл България“ с над 67 млн. лв. за нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Според комисията има злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Компанията ще обжалва.

Въпросът е дали това решение на КЗК ще се отрази на цените на горивата за крайния потребител.

В малка бензиностанция в Ямбол в момента цените са най-ниски от месеци насам – А95 е 2,56 лв. за литър, а дизелът – 2,75 лв. за литър. Собственичката уточнява, че като малък обект трябва да държат ниски цени, за да са конкурентни.

Тя се оплака, че много негативно на малките бензиностанции се е отразила отстъпката от 25 стотинки от миналата година, която можеха да си позволят да предлагат почти само веригите.

Според бившия ни посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев от санкцията на КЗК няма нищо да последва, ще има само медиен шум. По думите му глобата ще падне в съда, защото по традиция санкциите на антимонополната комисия падат. Доказано е, че КЗК не си върши добре работата, допълни Василев.

Димитър Хаджидимитров, член на УС на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, коментира, че е имало периоди, в които „Лукойл“ е продавал горива под себестойност. По този начин правиш дъмпинг и завладяваш пазара на едро, а после – и пазара на дребно, уточни Хаджидимитров.

Според експерти причина за нов скок на горивата към момента няма.