Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се превърне в офис сграда. Салон „Цанко Церковски” не е обявен за паметник на културата от национално значение, макар да е построен през 1908 г., в него да е била премиерата на първия български филм „Българан е галант” и до 1944 г. всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е „паметник от местно значение” т.е. собственикът е длъжен да запази само външния облик, но не и предназначението на сградата. Той е частен от 2001 г., като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.

Снимка: bTV

Бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение.

Снимка: bTV

Пред камерата на bTV той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от МК или НФЦ.

Снимка: bTV

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът „Кохав Дивелъпмънт” работи по проект за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. Те официално не са коментирали намеренията си.

Снимка: bTV

Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

„Може би МК наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена”, коментира той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!