Над 2300 монети, направени между VI и I век преди Христа, могат да бъдат видени в Историческия музей на Стара Загора. Експонатите са изложени за посетители на деветия Нумизматичен салон в града. 

Освен разплащателни средства в миналото, експонатите са безценен исторически източник. В изложбата са включени гръцки, тракийски, македонски и римски републикански монети.

„Имаме монета на бащата на Филип Македонски - Аминта III Mакедонски. Монетата е сечена в периода 370-369 година преди Христа”, обясни д-р Мариана Минкова, която е куратор.

Горгона Медуза е символ на тазгодишното издание на Нумизматичен салон - Стара Загора. Причините са две - през миналата година Историческият музей се сдобива с 11 сребърни драхми с изображението й.

„За съжаление монетите пристигат чрез иманярски набег. Открити са в землището на село Зимница, Мъглижко”, разказа Минкова.

Втората причина е, че древните вярвали, че Горгона Медуза можела да вкамени болестите и злото. Затова във време на пандемия тя е добър символ, шегуват се от музея.

Най-старото разплащателно средство, включено в изложбата, е сребърна монета на 2500 години.