Уникална за България изложба отвори врати в аквариума на Пловдивския регионален природонаучен музей. На нея могат да бъдат видени 32 от най-отровните риби в света.

Снимка: btvnovinite.bg

Те са набавяни от Тихия и Индийския океан, както и от Червено море в рамките на две години и с тях колекцията от най-атрактивни видове риби от целия свят, които вече са 56, се превръща в най-интересната и най-голямата у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред най-забележителните представители са риби камък, скатове, лъвски риби, морски балон, рибa скорпион и морски гоблин.

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето от рибите много трудно могат да бъдат видени в природата, защото са дънни обитатели. Отровата на рибата камък е толкова силна, че може да убие човек за три часа.

„Голяма част от рибите доста наподобяват заобикалящата ги среда. По-голяма част от тях са дошли от Шри Ланка, Индонезия и Малайзия”, разказа Огнян Тодоров, директор на музея.

Снимка: btvnovinite.bg

„Друга риба е Диодон, известна още като риба балон от групата на рибите  „Фугу”. При стрес тя се надува и става точно като балон. Съдържа токсин, който е изключително отровен. В доста азиатски страни използват този вид риба като храна”, разказа още Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

„В Черно море имаме три вида отровни риби – звездоброец, риба скорпион и риба дракон. И трите вида наподобяват околната среда. Част от тях се заравят в пясъка, а отровата им е доста силна, но не смъртоносна”, обясни директорът на музея.

Общото за отровните риби е, че те не са агресивни и нападат само ако са застрашени.