Много от нас усещат, че цените и на горива, и на енергоносители са значително по-ниски от миналата година. Но това не се отразява на цените на стоките в магазина. От друга страна, изкупните цени към производителите намаляват, а в магазина се увеличават.

„Служа на бюрократите повече, отколкото на животните, които отглеждам“, споделя млад фермер пред нашия екип.

Защо хората, които произвеждат месо и мляко вече за изчезващ вид. Защо протестират? История за едно семейство, което отглежда биволи на 15 км от жълтите павета разказва Стоян Георгиев.

Отглеждат биволи, коне и птици, както и едни от не многото останали екземпляри на изчезващата порода софийска овца - характерна с белия си нос.

Добитъкът на Елина и Раде живее на по-малко от 15 км по права линия от сградата на Народното събрание в центъра на София, а без съмнение това най-близко живеещото до жълтите павета стадо говеда.

Снимка: bTV

„Ние имаме малка биволовъдна ферма в Казичене. Около 37-38 животни са в нея. Преди четири години я създадохме. За 2-3 години се поразраснахме. След това направихме мобилна мандра, в която от една година преработваме и продаваме готов продукт. Суровото мляко го преработваме на сирене и кисело мляко и това продаваме в нашата малка мини мандра“, разказва Раде Младенов.

Освен земеделец Раде е и ветеринар. Познава хората, които отглеждат животни, и споделя, че животновъдството умира. 

Снимка: bTV

Успешният бизнес модел на Раде и Елина се дължи на няколко фактора - те преработват млякото сами, продава го директно, без прекупвачи.

„Предимството е, че успяхме да направим мандрата и предимството е, че сме близо до големия град“, обяснява земеделецът.

Фермата в Казичене е по-скоро изключение от правилото, защото е малка, екзотична и градска.

Димитър Шопов отглежда 650 крави в Добричка област, произвеждат между 5 и 7 тона мляко на ден и споделя, че секторът е пред колапс. Затова утре ще протестира в София.

„Увеличават изискванията, субсидирането намалява. Примерно на животно субсидията, която беше 190 лева я намалиха на 70 лева тази година. Виждате, че вносът от Украйна продължава. Цените в земеделието се сринаха, докато на горивата отиват нагоре, електрическата енергията също е нагоре. Сега чувам, че от първи намалят и изкупните цени на млеката. Не виждам на какво основание, тъй като цените в магазините не са спаднали. Да не казвам, че се увеличават. Миналата година цените се сринаха до 75 ст. на литър мляко, което е унищожително. Много фермери фалираха. При нас поне 4-5 ферми приключиха и продължават да продават животни да се продават. Млади хора не гледат, много е трудно. На ръба на оцеляването сме просто“, заяви Димитър Шопов.

Климатът също допринася за по-малкото добиви на фураж. Димитър отглежда фуража си сам.

„И времето, ако е така - в понеделник го дават 17-18 градуса. Още една година и земеделците ще фалират. Най-много до есента. Миналата година беше много трудна в земеделието. С добивите не мога да си платя само торта, която съм вложил. Изкарал съм 120-130 кг царевица от декар и толкова слънчоглед. Просто ситуацията е трагична. Аз не мога да работя до безкрайно на загуба. Ще станем вносители на месо, на млечни продукти, на всичко. То даже сме такива вече“, обяснява Димитър.

Раде разказва, че бюрокрацията е една от големите причини за ликвидиране на животновъдството. За да е редовен един човек, който гледа животни - трябва да служи повече на чиновниците, отколкото на кравите си.

Снимка: bTV

Младите фермери вярват, че нормално е бюрокрацията да служи на производителите, а не обратното. Нови изисквания фирмите да са поне на километър и половина от населено място ще ликвидира още животновъди, предупреждава Ради.

Без прекупвачи, със собствена мини мандра, с оптимален обем, без да наемат работници, с реклама в социалните мрежи и директни продажби Раде и Елина са по-скоро изключение от правилото. Имат успешна ферма.

Това показва, че дори гледането на биволи и овце върви по-добре в столицата, отколкото на село.