"Войната в Афганистан продължава вече 20 г. Западът инвестира изключително много средства в опит да създаде една различна, модерна държава, която да може да се противопостави на повторното връщане на талибаните, но очевидно не успя".

Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в "Тази сутрин".

„Очевидно не беше разбран афганистанския национализъм. Спецификата на тази държава и този елит, който беше изграден през годините, се оказа, че няма дълбоки корени в обществото на Афганистан, в резултат на което армията премина на страната на талибаните и се получи това, което се случва“, добави тя.

По думите ѝ от изключителна важност са приоритетите на новото правителство и на базата на тях международната общност ще реши какво отношение да има към него.

„Смятам, че ще успеем да изведем нашите граждани от Афганистан. Това вече се случва, но по-големият въпрос е какво следва от тук нататък, защото милиони човешки животи са поставени на карта“, каза още Нейнски.

Според нея не трябва да се забравя и споразумението от Доха, в което САЩ са се опитали бъдат посредници между талибаните и официалните афганистански власти, като талибаните са поели съответни ангажименти, които на този етап не изпълняват – да запазят гражданското население, правата не жените, правата на хората.

„Трябва да се вземат всички мерки за укрепването и защитата на границите на България, но това не може да спре една голяма мигрантска вълна и не решава въпроса с необходимостта от сериозни дипломатически усилия“, добави Нейнски.