Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е от пет върха, като четири от тях са над 8000 метра. Уникален масив, огромен, районът е много див, аз самият не очаквах такава красота, заяви в предаването „Тази сутрин” алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи третия по-височина връх в света Канчендзьонга.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки казва, че това е много труден връх и в действителност се оказа така. Базовият лагер е много висок, две седмици се върви до него, като тръгваш от 1000 м надморска височина. Трасето от последния базов лагер до върха е много дълго, а последните 300 м са скално катерене и то стръмно, разказа алпинистът. 

По думите по време на експедиция е най-важно да останеш здрав и да можеш да се аклиматиризаш, но той се разболял три пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

"Понеже е много диво, няма никаква хигиена, получих чревна инфекция с висока температура и втрисане, но продължих към базов лагер и пих антибиотици. Така не успях да направя климатизация за безкислородно изкачване на върха, наложи се да ползвам кислород", обясни Атанас Скатов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Върхът наистина се оказа много труден, когато стигнах горе ми тръгнаха сълзи от очите, беше много красиво. Останах там около 40 минути, снимах, спомня си алпинистът.

Той съобщи, че след 20 дена ще замине за Пакистан към Гашербрум 1 и 2 в планината Каракорум.