На Никулден в Бургас приготвят специална празнична рибена чорба, с която ще нагостят всички жители и гости на града, който днес има празник. Ястието ще се раздава на площада в центъра на града.

От рано сутринта започна приготвянето на чорбата, която готвачите от Флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ по традиция правят всяка година в полевата кухня.

„Тази година правим чорбата от два вида роба – скумрия и чернокоп. По принцип колкото повече видове риба се сага, толкова по-добре, но тази година няма много риба. Тайната е в заготовката – правим я предварително с много видове зеленчуци. Най-голямата вкусотия на тази супа е, че се прави на огъня – на полевата кухня, а не на котлон, и на живо пред хората“, обясни готвачът Радостин Йорданов.

Приготвя се 150 литра рибена чорба за около 300 порции. Около 3000 порции печена риба също ще бъдат раздадени за празника.

Снимка: btvnovinite.bg

За Никулден готвачите от походна кухня от Флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ пожелават здраве. Рибен курбан по автентична рецепта ще бъде приготвен и в кухнята на храм „Свети Николай Чудотворец“.

Диана Саватева – зам.-кмет по култура в община Бургас, съобщи, че за празника курбанът тази година се връща на улицата, за да могат бургазлии и гостите на града да усетят емоцията на празника.

Рибни ястия ще се раздават на няколко места, за да се избегне струпването на хора, посочи тя.  

Снимка: btvnovinite.bg

Новите почетни граждани на Бургас ще бъдат обявени днес.

„Те имат една обединяваща връзка – това е, че те направиха Бургас видим на две световни карти – на културата и на спорта. Стефани Кирякова ще бъде гост на празничната сесия на Общинския съвет и ще получи званието лично от кмета, а Мария Бакалова и семейството на д-р Илиян Илиев и д-р Дана Проданова, които са в чужбина, ни изпратиха видео поздрави“, обясни Диана Саватева.

Интересни събития очакват жителите и гостите на Бургас днес. По обед ще има демонстрация на ретро дайвинг с автентични водолазни костюми от преди повече от половин век, тогава ще бъде почетена паметта на рибарите и моряците, които не са се завърнали на брега. В 13 ч. ще има атрактивен поздрав от морето с корабни сирени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!