На 1 април Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своята 50-годишнина. Емблематичната за Габрово културна институция възниква на основата на габровския фолклорен хумор и на развитата карнавална традиция с идеята да служи на творците и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които винаги са недолюбвани от официалната власт.

Създаден с ентусиазъм и амбиция да обхване широк спектър от проявления на комичното в световен мащаб, Музеят се утвърждава като безспорен популяризатор на съвременното хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на миналия век.

Началото на международната дейност поставя Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 г. Следва възходяща поредица от национални и международни конкурси и прояви в областта на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът публикува свое издание за хумор и сатирата – „Апропо”, което поставя нови стандарти за модерно специализирано издание в България. Изгражда се уникален художествен фонд от хумористични и сатирични творби от цял свят. 

След икономическите и политически сътресения през 1989 г. е прекършена голяма част от международната дейност на институцията. Следват години на изпитания и оцеляване, преосмисляне на дейността и адаптиране към новите икономически условия, но домът успява да съхрани международния си престиж и име, посочват от музея.

В днешно време Музеят на хумора и сатирата модернизира своите архитектурни пространства, налага се с активно присъствие във виртуалното пространство, преориентира дейността си към изява и подпомагане на млади съвременни автори, крои смели планове за бъдещето.

Празничната програма на музея включва откриване на изложби, лекция, концерт и целодневни занимания за деца.

В 11 ч. се открива нова експозиция под наслов "Как Габрово стана столица на хумора". В 16:30 ч. започва лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото "Свободата да осмиваш", а в 18 ч. се открива изложбата "Непорочните моми" с политически шаржове на карикатуристите от "Прас Прес"  Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов.

В Залата на жирафите в музея от 19 ч. започва концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways.

През целия ден най-малките посетители ще могат да участват в играта "Нарисувай ми шега".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!