От понеделник – 24 януари, в сградите на Народното събрание се влиза само със зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус.

Вчера беше първият пленарен ден, в който се влизаше в парламента по новите правила. Депутатите от „Възраждане“ отказаха да представят документ и да се тестват. НСО няма право да ги спре да влязат, санкции също липсват.

„Ако погледнем формално и юридически на въпроса, заповедта на министъра на здравеопазването не е предвидила правила по отношение сградите на Народното събрание. В този смисъл народните представители за себе си взеха определено решение, което обаче е с малки недостатъци – няма кой да провери“, коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според нея трудно може да се вмени задължение на НСО да контролира депутатите на входа.

По думите на социалния антрополог Харалан Александров поведението на депутатите от „Възраждане“ показва, че по-печелившо е да нарушаваш правилата, отколкото да ги създаваш.

„Това не е изненада предвид дълбокия регрес – групов, емоционален, морален и политически, в който живеем вече поне година и половина“, уточни Александров.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!