Художник-дърворезбар от Великотърновско си направи мотокар от скрап. Самоделката прилича на модел от каталог и може да пренася товари с тегло до 2 тона. Мариана Трифонова ни среща с неговия изобретател.

32-годишният Данислав Добрев живее в село Ресен, увлича се по дървото още като дете. По-късно учи за художник. Страстта подплатява в специалност Изящно изкуство. „Работя и камък, работя и метал, но дървото е страст за мен. То излъчва един уют, една топлина излъчва”, споделя мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg


За да вдъхне живот на дънер с размерите на промишлен комин, не му стига само въображение. Трябва и подемна техника. Затова Данислав решава да си помогне сам. От парчета желязо и купища ненужни елементи – спретва първо шасито на мотокара, докато моделът му е още въображаем.

„Цялото шаси е от скрап. Стари автомобилни части, джанти, такива от стари автомобили. Това е част от много стара железопътна релса, цялото шаси. Това е стар мост мисля, че от бус беше”, каза Данислав.

Снимка: btvnovinite.bg


Нищото се превръща в нещо след година упорит труд. Машината задвижил с идеи от приятели. Мотокарът работи на ток, но генератор спасява при по-дълги разстояния.

Заводския вид на мотокара се допълва от клаксон и светлини. Преди да го разходи из селото, предстоят още козметични намеси, признава изобретателят и пресмята, че изобретението му струва  около 3000 лв, плюс всекидневния труд.