Държавата няма методика за справяне с пандемията с коронавирус, смята бившият здравен министър Петър Москов.

„Трябва да има ясна и аргументирана стратегия. Една смислена държава, за каквато има претенция днешната, трябва да направи ясен план, да каже какви са параметрите, какъв е хоризонтът, какви са очакванията и какво се изисква от тях. Такова нещо не се случва“, заяви Москов в „Тази сутрин“ и попита „защо 200 заразени, а не 180“ са мерило за връщане на мерките.

Снимка: btvnovinite.bg

Според бившия здравен министър живеем в мръсна и зацапана информационна среда, която дава почва за виреене на всякакви конспиративни теории, че няма коронавирус и разделя обществото.

„Държавата съзнателно инспирира това разделение в обществото, което е трагично“, заяви Москов, който смята, че зад това поведение на институциите се крият политически причини и „сърфиране по политическата конюнктура“.

„В момента държавата продължава да се движи по плана за плавно преминаване през тази епидемия, но стойностите се увеличават и това увеличение може да ни извади от този цикъл“, каза бившият здравен министър.

Според него отговорното решение е „да направиш каквото трябва, дори да не е популярно“, а сега цари „вечната омерта“ между управляващите и хората в страната: „Вие няма да ви караме да спазвате правилата, а пък ние няма да следим какви ги вършите“.

Снимка: btvnovinite.bg

Не може да позволиш на хиляди да се съберат на стадион и да очакваш да спазват правилата, трябва да има едни други хиляди, които да следят дали се спазва отстояние. В момента спазването на мерките е „сведено на рамената на господин Папазов“, който е трябвало да реши дали да отиде на мач и накрая е отишъл, а сега резултатът е налице, заяви Москов.

Бившият здравен министър смята, че трябва университетските болници да бъдат изведени от системата на останалите лечебни заведения и да имат различен начин на финансиране, защото те са част от „националната сигурност“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не може да се противопоставя здраве и икономика, когато няма здраве, няма и добри икономически резултати“, каза Москов по повод дискусията за отражението на мерките срещу коронавируса върху икономиката.

Според него не трябва само да се мисли за запазването на някакви работни места, само защото са работни места, чрез мярката 60/40, защото това може да се окаже отлагането на една „агония“ и тяхното съкращаване. По-важно е да се мисли за създаването на работни места в бъдещето. В това отношение е важно на европейско ниво да се върнат всички производства, изнесени в Азия и Африка, смята Москов, кой се обяви за „европейски протекционизъм“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!