Празни кошери и висока смъртност на пчелите регистрират в Североизточна България. Това се случва преди да е започнало сезонното пръскане на обработваемите площи с пестициди.

По информация на сдруженията на пчеларите това е необичайно явление. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Иначе обичайната след зимния сезон е под 10%.

Снимка: btvnovinite.bg

„В община Тервел положението е много зле. Морът е над 90%. Есента съм зазимил 160 пчелни семейства, от които имам 11 живи. Според мен причината е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни продукти и стигне ли се до некачествения прашец и мед, започва масовият мор“, казва пчеларят Петър Петров.

„Постоянно алармираме институциите. Проблемът е от 3-4 години. Стана много сериозен, докато тази година стана страшен. Лабораториите изследвания се заплащат от пчеларите, което няма как да стане – 420 лева е едно такова изследване. Начинът, по който се правят тези изследвания, е противопоказен“, допълва Петров.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което е необичайно. Говорим за голяма трагедия сред пчеларите. Това е основно от натравяния на хранителните запаси на пчелите. Министерство на земеделието се опитва неистово да скрие този проблем“, казва Ясен Янев, председател на „Българските свободни пчелари“.

По неговите думи, ако пчеларите се оплакват, ще бъдат санкционирани. Според него проблемът е в Наредба 13, срещу която са протестирали и дава възможност земеделските площи да се пръскат с вредни препарати.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашите искания са прокуратурата да си свърши работата и да спре да защитава така наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са замесени в тези пръскания, да си получат заслуженото“, заяви Янев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!