След репортаж на bTV в „Тази сутрин“, в който ви показахме наплива на украинци, чакащи с дни за временен статут, в курорта "Слънчев бряг" вече имат решение.

Пет мобилни екипа на полицията започнаха обработване на документите в хотелите с най-много настанени жени и деца.

Снимка: Лора Стаматис

Саша и Альона пристигат от Одеса в Слънчев бряг в средата на март. Опитът им да се редят на опашка с бебетата пред полицейското управление не дава резултат.  

„Бяхме номер 1700 в списъка, а на ден минаваха по около 100 души. Добре, че отвориха пункт в хотела, за да получим този статут, който е много важен за нас“, казва Саша.

„Синът ми е на осем месеца, още го кърмя и изпадам в ужас - не мога да започна работа, в чужда страна сме и съвсем сами сме тук“, споделя Альона.

За да има ред, Олесия от Харков е доброволец в хотела с дъщеря си. „На нас ни помагат и ние помагаме! Сега хората са по-спокойни - и по-бързо и по-спокойно става. Няма чакане, напрежение“, казва тя.

От управата на базата са въвели стриктна организация - пристигналите най-рано са първи на опашката за статут. „Имаше жена, която е пристигнала по-късно на 25-и, с малки деца. Всъщност бабата помоли да мине преди останалите, тъй като в момента детенцето е хоспитализирано и ако те не получат тази временна защита, ще се наложи да заплатят за болничния престой“, обяснява асистент-мениджъра Ивелина Маринова.

„Имаме реално удвояване на броя на регистрираните. Сривове се получиха само в началото при самата настройка. Все още не сме получили окончателни сметки за електричество и за газ, не можем да определим колко струва една такава нощувка, но при всички случаи помощта, която очакваме от държавата, едва ли би могла да покрие тази стойност“, казва хотелиерът Христо Караилиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!