Мним инспектор притеснява момичетата в градския транспорт в Студентски град. Мъжът се е представял за "частно лице, подпомагащо полицията". 

В автобус 280 преди дни се качва инспектор, който тормози момичетата, като иска от тях личните им данни и прави проверка дали носят маски, а след това  издава и фалшиви актове. 

"Преди дни пътувах с 280, прибирах се в Студентски град и по едно време дойде едни мъж, който се представи за частно лице, което подпомага полицията и следи за изпълнение за заповедта за носене на маска. Понеже момичето до мен беше без маска, всъщност тя беше с маска, но маската й беше под носа и той изтъкна това, че маската й е под носа като й каза, че трябва да слезе на следващата спирка, за да я глоби. Когато ние поискахме той да се легитимира по някакъв начин, той отказа, каза ще го направя след като вие слезете на спирката", разказа Симона Йорданова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът започнал да ги разпитва от къде са, къде живеят и къде учат. От лицето му не се е виждало почти нищо, защото бил с маска и шапка, но по думите на момичето е около 40-50 годишен. 

"Контрольорите са официални лица, те изпълняват служебните си задължения в униформено облекло и се представят със съответния бадж, който е поставен на видно място. В техните задължения се включва единствено и само контрола по редовността на пътя и пътниците, нямат правомощия да извършват проверки относно неспазването на противоепидемичните мерки", обясни Станислав Станков- организатор контролна дейност. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му проверки за тези мерки могат да се осъществяват от столичната РЗИ и от полицията като при всяка една проверка лицето е длъжно да се представи и да обяви каква е целта на проверката. 

От Центъра за градска мобилност също призовават гражданите, когато станат свидетели или потърпевши на такъв тип ситуация за подават сигналите и оплакванията си към 112. Потърпевшата съответно е подала жалба към 7мо районно и случаят тепърва ще се разглежда. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!