История за доброто. Млад спортист, многократен републикански и балкански шампион по ММА, обяви на търг в социалната мрежа последния си златен медал, за да помогне за лечението на 9-годишно момче от Враца.

Цветомир Тодоров от врачанското село Згориград е само на 19 г., но вече познава вкуса на успеха. Печели родни, балкански и европейски първенства по ММА в различни възрасти. За втора поредна година е с държавното злато при мъжете. 

„Спортът дава много важни черти на характера, възпитание, дисциплина, упоритост. Всяка седмица правя по десет тренировки поне, като се старая да надграждам себе си и да ставам все по-добър“, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

С последния златен медал от държавното първенство, отреждащ му  квота за участие на предстоящото европейско първенство в Русия, Цветомир решава доброволно да се раздели.

„В момента медалът е пуснат на търг, целта е да се съберат малко финансови средства, за да помогнем на Ивайло да вижда света така, както ние го виждаме всеки ден“, заяви шампионът.

Деветгодишното момче страда от високостепенна хиперметропия, която прогресира.

Когато разбрах, че Ивайло не е добре със зрението, беше предучилищна, там ме извика госпожата и каза, че детето недовижда, не е като останалите деца, в течение на времето той остава с десет процента зрение“, разказа майка му Ивка Иванова.

Снимка: btvnovinite.bg

Предписаните от лекаря очила с големи диоптри са доста скъпи, а Ивка, която е самотна майка и се грижи за три деца, няма възможност да ги закупи. В семейството има и по-голям брат, който след падане от високо е неподвижен, разказва образователният медиатор Галин Снежанов от Младежкия център във Враца.

„Това е случай, в който не може да останеш безучастен, трябва да помогнеш по някакъв начин, ако можеш. Цветомир ми се обади и каза, че иска да направи нещо с медала си и се сетих за тях.

За благородната си постъпка 19-годишният младеж получил подкрепата на приятели, треньори и непознати, както и на състудентите си от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

„Силните хора задължително трябва да помагат на по-слабите да се изправят, а не да ги събарят“, допълни Цветомир.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече има и дарител, пожелал анонимност, но отказал медала, за да може и други да помогнат. Търгът е отворен до 18 юни.

„Надявам се да се върна от европейското в Русия със златен медал и първото нещо, което ще направя, е да го покажа на малкия Ивайло, когато ще може вече да го види“, добави състезателят.