Млад мъж даде шанс за живот на две деца, след като стана техен донор след смъртта си. На тях им беше трансплантиран черен дроб в болница в „Лозенец“.

Малките пациенти са Стоян и Расим.

Стоян

Датата 26 февруари се оказва съдбовна за тях - в един ден те получават жизненоважен орган от мъж на 29 години, изпаднал в мозъчна смърт.

Расим

Операцията е извършена от проф. Любомир Спасов.

„Раздели черния дроб на две части – едната за малкото бебе, едната за по-голямото дете, което е на 7 години, което е с други килограми. Направи така, че присадките, тези части от този черен дроб да бъдат съответни на това малко тяло и съответно на Расим“, обясни доц. Узунова, началник на клиниката по детски болести в болница "Лозенец".

Двамата пациенти са все още в реанимация под грижите на екипа.

„Ние ставаме като техни майки, кажи речи, защото ние сме 24 часа с тях. Привързваме се много, после като ги видим по коридорите - ааа, еди кой-си как е пораснал, се радваме и ние, сподели медицинската сестра Силвия Дойчинова.

До децата неотлъчно са родителите им. Виктория не пропуска възможност да гушне едногодишния Стоян.

„С много радостни чувства, защото е минал всичко успешно и така вярвам, че ще е напред. Свекърът и свекървата бяха постъпили в началото на февруари, за да видят дали дядото ще стане донор, но не се получи. Д-р Узунова ни звънна с радост, че са намерили донор за малкия и да дойдем“, разказа майката на Стоян Виктория Ненчева.


„На лекарите съм страшно много благодарна. Ден по ден става все по-добре и се надяваме винаги да сме добре, да нямаме проблеми занапред и да е едно щастливо детенце, както беше допреди да се разболее“, заяви майката на Расим Дюрие Ислямова.

Малките пациенти ще бъдат изписани от реанимацията до дни.