„Не трябва да се стига до излишно канонизиране, до превръщане на Левски в една икона, която е много изкуствена. Ние нямаме нужда от такъв Левски. Трябва да познаваме неговия истински образ, човешкия образ на Левски”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV историкът проф. Пламен Митев.

„Той притежава нормални човешки качества като всички нас – обича, мрази, прави грешки, поправя се. Така че не трябва в никакъв случай да идеализираме Апостола, защото той е велик и със заветите си, и с делата си, но и с това, че е истински човек”, смята проф. Митев.

По думите му в биографията на Апостола има много бели петна. „За много продължителни периоди от време ние не разполагаме с никакви документални автентични свидетелства и от тук се раждат разните митове и легенди, които за съжаление, придобиват все по-широка популярност днес”, коментира той.

А мит ли е, че Левски е бил предаден?

„В научната литература ще се срещнат две абсолютно противоположни хипотези – че има предателство и че няма предателство”, отбеляза той. По думите му, докато не се намерят автентичните документални свидетелства, които да докажат по категоричен начин има ли предателство или не, всеки изследовател може сам да прецени каква теза да защитава. Лично според него предателство има. „Това, което съм чел през годините като документи, ми дава основание да считам, че потенциалният предател е поп Кръстьо”, подчерта той.