Ние не бяхме подготвени за последствията от COVID кризата, но тя ни накара да преподредим приоритетите си. Това заяви в „Тази сутрин“ популярната телевизионна водеща и специалист-невролог д-р Неделя Щонова. 

По думите ѝ ролята на лекарите е излязла на фокус. „Всеки ден лекарите на първа линия отиват там, надмогват собствения си инстинкт за самосъхранение, защото знаят, че хората имат нужда от тях“, каза Щонова. 

Тя припомни, че COVID-19 e взел живота на близо 7000 хиляди лекари в световен мащаб, а у нас броят им е 15. „Рискът един лекар да почине е два пъти по-голям. Това означава, че трябва много да ги пазим, много да милеем за тях.(…) Винаги съм изповядвала философията: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Тоест, много е лесно да обвиняваш и мрънкаш“, заяви медикът.

Д-р Щонова обясни, че е започнала да прави телевизионни предавания, за да фокусира вниманието на хората върху здравето им. 

„Направих интервю с личния лекар на Стив Джобс – проф. Дейвид Ейгъс, който е в топ 3 на клиничните онколози в Щатите. Той каза: „Нашата съдба не виси единствено на пантите на нашето ДНК“. Тоест, какво правиш всеки ден има отношение към това как ще продължи живота ти. Ние не сме тук за един ден, не е разумно да строим живота си като магазин за бързо хранене“, коментира тя.

Утре, 21 октомври, от 18 ч. ще се състои спектакълът на д-р Щонова с вдъхновяващи истории и срещи със здравни специалисти.